Op Social Media platforms wordt gebruik gemaakt van een algoritme. Algoritmes worden echter veel breder ingezet. Dit leg ik graag uit.
Laat ik starten met het beantwoorden van een eenvoudige vraag: wat is een algoritme? Een algoritme is van oudsher een wiskundige formule. In de huidige technologie wordt het gebruikt om de stappen te berekenen of te voorspellen om van punt A naar punt B te komen. De navigatie in die je in de auto gebruikt past dus ook een algoritme toe: het geeft aan hoe je van A naar B komt.
Je kunt een algoritme bijvoorbeeld toepassen in je eigen keuken. Stel je heb een recept maar van de 10 ingrediënten vallen er 5 niet in je smaak. Je noteert de 5 die je wel lekker vindt. Vervolgens ga je tussen de andere recepten zoeken naar 5 vervangers. Zo kom je steeds dichter bij 10 ingrediënten die je stuk voor stuk lekker vindt en waarmee je een heerlijk menu kunt samenstellen wat compleet in jouw smaak valt.
De volgende keer gaat dit een stuk sneller want je hoeft niet meer te gaan zoeken of je hoeft maar 1 ingrediënt te vervangen omdat je het meer bij de Duitse dan bij de Engelse keuken vindt passen. In dit voorbeeld stel je je recept aan de hand van een kook- of receptenboek samen. Dit kan ook geautomatiseerd gebeuren. Het systeem dat het recept voor je samenstelt raakt steeds meer getraind door de keuzes die je maakt.
Dit is een voorbeeld waarbij een algoritme wordt ingezet in je voordeel. Koken wordt makkelijker omdat de technologie kan voorspellen wat jij lekker vindt. Het kan echter juist ook manipulatief worden ingezet. Neem als voorbeeld Google.
Google weet eigenlijk alles van je door de zoekopdrachten en je surfgedrag. Google weet ook wat er in je omgeving speelt. Als in jouw straat op een dag via Google 20 keer gezocht wordt naar een “koorts” en “pijnstiller” dan gaat het algoritme van Google er van uit dat er een aantal mensen met een verkoudheid of grieperig in bed ligt. Misschien dat jij nog niet ziek bent maar dikke kans dat jij ergens advertenties te zien krijgt van een pijnstiller.
Daarnaast kunnen algoritmes worden ingezet om jou precies te tonen wat je wilt zien. Ik zal later de algoritmes van diverse platforms bespreken. Ik licht alvast een tipje van de sluier op. Op Facebook kun je likes geven en reageren op berichten. Het algoritme van Facebook kan op basis daarvan je gedrag bepalen en berichten in je tijdlijn laten zien die helemaal aansluiten bij jouw interessegebied.
Er zijn tegenwoordig ook bedrijven die algoritmes toepassen tijdens een selectieprocedure van een vacante functie. En dan blijkt ineens die stage bij een zonnestudio wel belangrijk te zijn en de bestuursfunctie bij de Vereniging van Eigenaren totaal niet.
Zo zie je dat algoritmes niet per definitie negatief hoeven te zijn. Algoritmes worden op Social Media vaak gebruikt om je een bepaalde richting op te sturen.