Conversatieprisma

In het Conversation Prism (Conversatieprisma) van Brian Solis is het nieuwe media landschap uitgebeeld. Solis heeft het enorme aanbod van Social Media platformen met zijn prisma onderverdeeld in een serie hoofdcategorieën. Hieronder een opsomming van de maar liefst 28 categorieën!

Hoofdcategorieën

1. Connecting IRL
2. Social Networks
3. Blog/Microblog
4. Expert Q &A
5. Comments
6. Social Commerce
7. Social Streams
8. Location
9. Niche working
10. Enterprise messaging
11. Wiki
12. Discussion & Forums
13. Business networking
14. Service networking
15. Review & Ratings
16. Social curation
17. Video
18. Content networking
19. Events
20. Music
21. Livestreaming
22. Imagery/album
23. Social bookmark
24. Influence
25. Quantify self
26. Messaging
27. Crowdfunding
28. Travel and hospitality

Wat is het conversatieprisma?

Tegenwoordig bepaalt Sociale Media de marketingcommunicatie. De manier van het delen en ontdekken van informatie is veranderd. Dit komt in de eerste plaats door de nieuwste Social Media platforms. Maar we mogen zeker de tools en trends niet onderschatten. Deze zijn ook heel belangrijk. Net als het leggen van contact met andere mensen en merken.

De ontwikkeling van Social Media staat absoluut niet stil. Kijk maar eens naar de snelle opkomst van TikTok. Het verspreidt zich steeds meer. Zo is Social Media een onderdeel in het leven van veel mensen.

Brian Solis heeft het sociale landschap vastgelegd. Hij ging in 2008 in zee met JESS3, waarna zij het conversatieprisma samen hebben gesteld.

Het conversatieprisma is een schematische weergave van gesprekken tussen mensen op de diverse online netwerken. Het prisma is zeker niet statisch: het wordt namelijk steeds aangepast. Het wordt aangepast als nieuwkomers in het Social Media landschap aan populariteit aan het winnen zijn. Zie ook het hiervoor al genoemde voorbeeld van het TikTok platform.

Conversatieprisma

Het conversatieprisma lezen

Het prisma is een super hulp voor marketeers. Ze kunnen aan de hand hiervan begrijpen hoe platforms en trends een bepalende rol spelen bij de vormgeving van hun Social Media activiteiten. Het prisma is opgebouwd uit vier delen.

Laten we starten met het centrum. Het centrum van het prisma is namelijk het middelpunt. Dit is de gebruiker: dat ben jij! De mens met zijn online ervaring staat centraal. Social Media is meer dan een reeks online netwerken.

De eerste ring laat zien hoe je waarde toevoegt aan sociale netwerken. Ook zie je hier de online ervaringen van anderen. Het toevoegen van waarden doen we door te luisteren, te leren, te betrekken en door middel van co-creaties.

De tweede ring laat zien dat we moeten nadenken over de impact van onze betrokkenheid. Dit moet zinvol zijn. We meten dit door te kijken naar het bereik, maar ook naar de relevantie. Daarnaast is de resonantie belangrijk. Het omvat ook het sociaal kapitaal, populariteit en de invloed.

De derde en laatste ring laat zien hoe betrokken je bent. Het vormt de basis van je community.

Door John

Geoptimaliseerd door Optimole