Employer Branding

Nadat ik eerder al een blog schreef over de Employee Journey, wijd ik nu uit over Employer Branding. Wat is het en waarom is het zo belangrijk?

Het aantal vacatures stijgt, medewerkers kiezen hun werkgever ( “als ik vind dat jullie bedrijf bij mijn past dan laat ik dat nog weten “) en het binden van medewerkers kan lastig zijn. Juist in deze tijd is het belangrijk om een aansprekend werkgeversmerk te hebben. Je medewerkers zijn je ambassadeurs. Het is belangrijk om tijd en energie in hen te steken.

Draaiende cirkel

Tevreden medewerkers zorgen voor een betere dienstverlening aan klanten. Vast staat ook dat er bij tevreden medewerkers minder sprake is van verzuim en het zorgt ervoor dat medewerkers (juist in deze tijd) op zoek gaan naar een andere werkplek.

Het zorgt echter niet alleen voor betere resultaten maar ook dat je vacatures sneller kunt invullen. Je medewerkers (ambassadeurs) spreken immers goed over je als werkgever. Uiteindelijk houdt je dus de kwaliteit van je teams op peil. De cirkel is op deze manier rond en je kunt weer starten met het lezen van deze alinea.

Waarde die een werkgever toevoegt

Elke organisatie heeft een eigen identiteit. Van hieruit bied je als werkgever een authentieke belofte. Deze belofte is opgebouwd uit cultuur, arbeidsvoorwaarden, bijzondere extra’s en zeer zeker niet in de laatste plaats het grotere doel waar je als organisatie voor staat en een bijdrage aan levert. Het is tevens het uitgangspunt voor als je de arbeidsmarkt op gaat.

Eigen medewerkers als ambassadeur (Employer Branding)

Ik heb het in meerdere blogs al benoemd: je eigen medewerkers zijn je eerste ambassadeurs. Dat geldt niet alleen tijdens de klantreis, maar zeker ook bij de werving van personeel. Het werken van nieuwe medewerkers via het aanwezige personeel of andere ambassadeurs noemen we ook wel refferal recruitment. Wil je hiermee succesvol zijn,dan is een sterke strategie nodig. Dit is de basis.

Om succesvol te zijn hierin is het belangrijk dat er duidelijke communicatie plaatsvindt vanuit de organisatie naar de medewerkers en ambassadeurs. Alleen zo kunnen zij de boodschap goed overbrengen naar hun eigen netwerk. Voor iedereen is dan duidelijk wat de organisatie zoekt.

Referral Recruitment (ook wel ambassadeursstrategie genoemd) is het werven van nieuwe medewerkers via huidige medewerkers of andere ambassadeurs van de organisatie. Om Referral Recruitment succesvol te implementeren in een organisatie, is een sterke strategie nodig. Deze strategie vormt de basis voor de spelregels, voorwaarden en communicatieregels, die gelden voor Referral Recruitment. Succesvol werven via medewerkers en ambassadeurs vraagt om duidelijke en regelmatige communicatie vanuit de organisatie naar de medewerkers en ambassadeurs, zodat zij op hun beurt goed kunnen overbrengen aan hun netwerk, wat de organisatie zoekt.

Employer Promotor Score

Een manier om te kijken hoe gemotiveerd je medewerkers zijn om als ambassadeur voor je organisatie op te treden is de Employee Promotor Score. Dit is het percentage medewerkers dat de organisatie sterk aanbeveelt in hun netwerk. Het laat dus het enthousiasme zien van je medewerkers over de werkgever. Als je als werkgever sterk betrokken bent bij je medewerkers dan heb je al snel door welke medewerkers je echte ambassadeurs zijn.

Als je het gesprek met je medewerkers aangaat dan kun je achterhalen wat hen aan je organisatie bindt. Waarom hebben ze ooit voor je organisatie gekozen en waarom doen ze dit nog steeds? Je komt achter het onderscheidende karakter van je merk en kunt dat goed gebruiken bij de aanwas van nieuw talent.

Pullfactoren

Volgens het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek van de Intelligence Group is de top 10 van pullfactoren om van werkgever te wisselen:

  • Goed salaris
  • Vast contract
  • Werksfeer / -cultuur
  • Inhoud van het werk
  • Acceptabele reistijd
  • Uitdaging van het werk
  • Zelfstandigheid in de functie
  • Goede secundaire arbeidsvoorwaarden
  • Afwisseling van het werk
  • Acceptabele werkdruk

Dit zijn dus de factoren die je in elk geval op orde moet hebben als werkgever. Hierboven op komt dus het onderscheidende karakter van jouw merk.

Enkele belangrijke cijfers

Volgens het Harvard Business Review, hebben bedrijven die hun Employer Brand niet managen ten minste 10% meer kwijt zijn aan salariskosten voor hun sleutelmedewerkers. En wist je dat maar liefst 92% van de medewerkers een vertrek overweegt als ze terug kunnen in een organisatie met een betere reputatie (Corporate Responsibility Magazine, uitgave van september 2015)? 50% van deze laatste groep zal ook niet blijven als je meer salaris biedt.

De belangrijkste bronnen voor het zoeken van een baan zijn sociale en professionele netwerken. Het is dus ontzettend belangrijk om op deze platformen zichtbaar te zijn. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat de toptalenten nooit van je organisatie zullen horen. Dat is zonde.

Een goed ambassadeurschap van je huidige medewerkers is evenzo belangrijk. Kandidaten vertrouwen medewerkers namelijk drie keer meer dan dat ze geloven wat het bedrijf naar buiten brengt. Dus wat je ook uitstaalt op je website, kandidaten gaan toch op zoek naar de mening van je medewerkers. Websites die worden gebruikt zijn Glassdoor en Indeed.

Employer Branding: waarom moet een medewerker juist voor jouw organisatie kiezen?

Als je aan de slag gaat met Employer Branding, zijn twee dingen enorm belangrijk: het unieke verhaal dat je als werkgever verteld en natuurlijk dat je dit ook waar kunt maken. Onderzoek wat jouw organisatie anders maakt dan andere werkgevers en ga na waarom een medewerker voor jouw zou kiezen. Ga na welke aspecten je huidige medewerkers waarderen.

Hoofd en hart

Bij Employer Branding is het belangrijk om niet alleen het hoofd van medewerkers te bereiken, maar ook hun hart.

Boek

Een Engelstalig boek dat over dit onderwerp is verschenen is “Employer Branding for dummies ” van Richard Mosley. Een PDF versie is hier te downloaden (registratie vereist).

Door John

Geef een reactie

Geoptimaliseerd door Optimole