Gisteren maakte ik een verwijzing naar “Geocachen”. Vandaag leg ik graag uit wat dit is.
Bewegen met een doel en vooral het overal kunnen uitoefenen van deze hobby. Wereldwijd plekken ontdekken, van een uitgestorven bos tot een cache “in plain sight” in een stad, van een cache onder water tot op een bergtop.
Geschiedenis
Laat ik starten met de geschiedenis. Zoals je weet kun je met je slimme telefoon precies zien waar je je bevindt, maar je kunt ook een TomTom gebruiken om van A naar B te kijken. De overeenkomst tussen deze apparaten: ze maken gebruik van een GPS signaal. En net zoal bij alles: eens is de eerste keer!
In mei 2000 werd het GPS signaal opengesteld voor particuliere gebruiken: jij en ik konden er gebruik van gaan maken. Er waren in Amerika mensen die hier een spel bij bedachten: de een verstopt een iets en bepaald aan de hand van zijn GPS signaal de coördinaten en de ander gaat aan de hand van deze coördinaten op zoek naar het verstopte, zeg maar de schat.
De verstopper zorgt dat er een logboek aanwezig is waarop de vinder zijn (alternatieve) naam moet schrijven. Als dat is gedaan dan mag er ook online worden gelogd. Dat kan via deze website of via een app.
Statistiek
Geocachen bestaat inmiddels meer dan 20 jaar. In de tussentijd zijn er wereldwijd ruim 3 miljoen caches geplaatst en wordt deze hobby door honderdduizenden mensen beoefend.
Waarom ben je dit gaan doen?
Ik zag in 2011 een sticker op een auto en besloot te kijken wat het was. Het idee leek leuk en omdat er op pakweg 150 meter van ons huis een geocache verstopt was, besloten we eens te gaan kijken. De geocache werd in een put gevonden en de verslaving werd een feit. Inmiddels zijn we ruim 6200 geocaches verder.
Wat vind je hier nu zo leuk aan?
Bewegen met een doel en vooral het overal kunnen uitoefenen van deze hobby. Wereldwijd plekken ontdekken, van een uitgestorven bos tot een cache “in plain sight” in een stad, van een cache onder water tot op een bergtop. Je kunt het zo gek niet bedenken en elke uitdaging die past bij de mogelijkheden kun je aangaan.
De link met bloggen
Als je een geocache hebt gevonden dan tref je daar een logboekje of logrol bij aan. Het is de bedoeling dat je hier je cachenaam achter laat. Als je dat gedaan hebt mag je ook online loggen en zodra je dat gedaan hebt, krijgt degene die de geocache heeft verstopt een e-mail.
Er zijn geocachers die een puntje (.) of smiley loggen. Persoonlijk hou ik ervan om uitgebreide logs te plaatsen met de avonturen onderweg naar de geocache of soms een compleet verzonnen verhaal. Zo vonden we eens een geocache in een kabouterthema en hoe leuk is het dan om in dat thema te schrijven.
De kosten
Het is een hobby die je overal kunt uitoefenen. Gratis. Maar achter het geocachen zit een commerciële organisatie. Wil je meer geocaches zien dan bestaat de mogelijkheid tot een betaald abonnement voor pakweg 30 euro per jaar.
Je kunt het doen met een app of met een GPS apparaat. De meningen over wat het beste hulpmiddel is zijn verdeeld, de een zweert bij de app, de ander bij een GPS apparaat. Het is vooral het gevoel dat je erbij moet hebben. Zelf heb ik de indruk dat ik met een GPS de cache beter kan vinden dan met de telefoon. In 2011 was dit natuurlijk ook wel zo, maar de technologische ontwikkelingen bij de smartphones zijn groot.
Verder kun je allerlei hulpmiddelen kopen: magneten, waadpakken, bootjes, klimgerei, vishengel. Ook hier: doe wat je zelf leuk vind.
Tot slot nog een stukje reiskosten. Die bepaal je zelf. Wil je alleen bij jezelf in de buurt deze hobby uitoefenen en doe je dat met de fiets, dan bestaat je extra uitgave misschien uit een extra boterham. Ben je aangewezen op het OV dan moet je op die kosten rekenen. Ben je bij een stedentrip dan kom je misschien langs een geocache en kost het niets extra.
Dit laatste wil ik wel een nuanceren: voordat wij onze vakantie plannen wordt eerst de geocachekaart geraadpleegd en pas daarna geboekt.