Klantwaardering

Als vervolg op mijn blog over de klantreis, dit keer een blog over klantwaardering. Wat is het en hoe kun je een klant waarderen?

Wat is klantwaardering?

De precieze betekenis is lastig uit te leggen, maar het komt er op neer dat je je klant het gevoel moet geven dat je de klant waardeert. Eigenlijk is dit in elk sociale aspect belangrijk: waardeer je familie, je gezin, je collega’s en ook je klanten. Probeer ze niet alleen het gevoel te geven dat je ze waardeert maar zorg er natuurlijk ook voor dat je dat echt meent. Oprechtheid is hierin belangrijk.

Hoe toon je klantwaardering?

Eigenlijk begint dat al voordat je klant een product of dienst afneemt. Toon belangstelling in de klant en plaats de klant niet direct in een hokje. Natuurlijk kan de klant dan nog het idee hebben dat dit puur is om de klant over de streep te trekken om tot aankoop of samenwerking over te gaan. Des te belangrijker is het om de klantwaardering ook ná de aankoop of tijdens de samenwerking te tonen!

Neem eens een keer contact op met de klant en vraag hoe het product of de samenwerking bevalt! Stuur een kerstkaart of wens de klant een fijne vakantie toe. Gaat de klant verhuizen? Stuur een bloemetje. Dit laatste werkt trouwens dubbel: als dat bloemetje op de balie komt te staan dan zien de klanten van je klant dat bloemetje mét persoonlijk kaartje ook. Deze klanten vinden dit leuk en gaan je op de sociale netwerken opzoeken. Vrijwel gratis reclame dus!

Tip! Plaats reviews bij je (mogelijke) klanten

Toon waardering bij je klanten door een review achter te laten op hun website, via social media of bijvoorbeeld via Google. Geven = nemen. Klanten waarderen je review, je creëert (opnieuw) awareness en ze zullen sneller een (positieve) review teruggeven.

Ambassadeurs

Op de eerste plaats zijn je medewerkers je ambassadeurs. Maar dat niet alleen, ook klanten zijn goede ambassadeurs. Bijna de helft van de nieuwe klanten komt bij je terecht door een referentie of aanbeveling. Reden genoeg om elke dag weer opnieuw er volledig voor je klant te zijn en je klantwaardering te uiten.

Door John

Geef een reactie

Geoptimaliseerd door Optimole