In een eerder blog heb ik het gehad over twee principes van Lean: het vergroten van de klantwaarde en het verwijderen van onnodige activiteiten. Een volgende Lean principe is de Pull strategie.
Pull
Binnen dit principe zorg je ervoor dat je alleen maar doet wat nodig is. En daarnaast doe je dit alleen maar op het moment dat het nodig is. Je produceert dus niet eerder dan dat de klant om het product vraagt. Het pull principe start dus altijd als gevolg van een klantvraag.
Voorraadvorming
Voorraden kosten geld. Je produceert meer dan nodig is en je moet voor opslag zorgen. Met het pull principe voorkom je voorraadvorming. Als je 1000 producten maakt en opslaat, en een klant hoeft er maar 700, dan zit je met een overschot te kijken. Bij een beetje goedlopend product raak je dat misschien wel weer kwijt maar het zal toch ergens moeten worden opgeslagen. Dat kost geld en zorgt uiteindelijk voor een duurder product. Met andere woorden: het verlaagt de waarde. Een tussenvoorraad is natuurlijk prima maar overschotten zijn dat niet.
Lean Principe: Push strategie
De tegenhanger van pull is push. Dan zorg je juist voor voorraden zodat je gelijk kunt leveren. Een voorbeeld waarbij je push zou kunnen toepassen is strooizout. Vaak piekt de vraag ineens en het is wel prettig als je een voorraad hebt zodat je gelijk actie kunt ondernemen en niet alles ontwricht raakt.
Pull strategie toepassen
Een heel eenvoudig voorbeeld van het toepassen van het Lean principe Pull (strategie) is bij het aannemen van medewerkers. Je zorgt dat je voldoende medewerkers in dienst hebt om de klus te klaren, maar je zorgt er ook voor dat je geen overschot hebt waardoor een deel van je personeel niets te doen heeft. Dus je haalt personeel binnen op het moment dat het nodig is.
Dit voorbeeld klinkt heel logisch dus waarom zou je het bij productie anders doen? Natuurlijk moet je het niet te zwart-wit bekijken. Een kleine voorraad om te voorkomen dat je niet direct kunt leveren is natuurlijk wel aan te raden. Het is belangrijk om een balans te vinden.