Je als organisatie ontzettend veel werk en geld steken allerlei marketingcampagnes. Het kan goedkoper en veel dichterbij: gebruik je medewerkers als ambassadeurs. Dat is – zeker voor een kleinere organisatie – kostenbesparend, en levert ook meer loyaliteit en verbondenheid op.

Tijdens mijn blog van gisteren heb ik LinkedIn al genoemd. Juist daar kun je je medewerkers goed inzetten als ambassadeurs. Medewerkers hebben vaak al een uitgebreid netwerk en worden dus meer gevolgd dan een bedrijvenpagina. Het bereik van je klanten is via je medewerkers dus groter dan via je eigen bedrijvenpagina. Maar niet alleen klanten, denk ook eens aan potentiële medewerkers!

Belangrijk is dat je je visie, missie en strategie duidelijk hebt en uiteraard ook handelt hiernaar. Alleen dan kunnen je medewerkers dit ook uitstralen naar de buitenwereld. Stimuleer je medewerkers ook! Biedt ze een cursus of een workshop aan en laat ze voelen dat hun content gewaardeerd wordt. Leg goed uit wat Social Media is.

Van belang is wel dat de richtlijnen duidelijk moeten zijn. Mag je een concurrerend bedrijf noemen? En op welke manier mag je dat bedrijf noemen? Vaak hangt het af van de het platform. Zo zul je op LinkedIn waarschijnlijk minder gevat reageren op een bericht van een concurrent dan op Twitter. Zo gaf Tele2 ooit eens aan op Twitter dat ze door drukte niet bereikbaar waren en concurrent T-Mobile haakte hier vakkundig op in.

Zo’n reactie is leuk maar het moet absoluut bij je bedrijfscultuur passen. Van een notariskantoor zul je zo’n reactie iets minder snel verwachten.

Internal branding is belangrijk. Internal Branding werkt tweeledig. Als een merk intern door medewerkers wordt gedragen zal dit de klantbeleving optimaliseren.

Help je ambassadeurs op weg door zelf voor content te zorgen. Als je als directeur een mooi bericht hebt geplaatst dan zijn je medewerkers al snel geneigd om dit te delen. Als dat op LinkedIn gebeurt dan is het aan te raden dat de ambassadeur hier zelf ook een (klein) stukje bijschrijft.

En als laatste genoemd, maar zeker niet minder belangrijk dan het bovenstaande, complimenteer je ambassadeurs! Als ze zich gewaardeerd voelen zullen ze eerder de neiging hebben content te plaatsen en te delen. Het tweede deel van internal branding is dat het bijdraagt aan medewerkersbetrokkenheid.

Door John

Geef een reactie

Geoptimaliseerd door Optimole