Eerder heb ik het toevoegen van klantwaarde en de waardestroom besproken. Deze blog gaat over het volgende principe van Lean: het verwijderen van onnodige activiteiten. Dit noemen we ook wel de Flow.

Elke organisatie streeft voor elk proces naar lagere kosten, hoge kwaliteit en snelle doorlooptijden. Niet alle activiteiten dragen bij aan een toegevoegde waarde. Deze haal je uit het proces. De overgebleven activiteiten richt je opnieuw in. Dat leidt tot lagere kosten, een hoge kwaliteit en snellere doorlooptijden, zoals gezegd, het streven van elke organisatie.

Flow

Je krijgt een flow als alle processen elkaar zonder wachtrijen opvolgen. Dat ontstaat als processen elkaar naadloos opvolgen en foutloos zijn. Er is geen sprake van stilstand en iedere stap voegt de (voor dat moment) maximaal mogelijke waarde toe. Elke keer als er een wachtrij ontstaat dan verlaagd dat de waarde. Ook voorraden zorgen voor extra kosten. Door een flow voorkom je voorraden en dat werkt dus gelijk kostenverlagend, ofwel: de waarde wordt vergroot.

Flow betekent ook dat een product helemaal wordt afgemaakt voordat er aan een nieuw product wordt begonnen. Je kunt de capaciteit immers maar één keer tegelijk inzetten.

Voorbeeld Flow

Een voorbeeld van het Flow-principe is een lift versus een roltrap. Mensen komen bij een lift, er moet op de knop worden gedrukt, er moet op de lift worden gewacht en nadat het lift vol is en naar de volgende etage gaat, moeten andere mensen weer wachten. Maar ook de persoon die helemaal niet op de volgende etage moet zijn wordt gedwongen om nog langer onderweg te zijn.

Bij een roltrap is er sprake van een continu proces, een flow. Mensen stappen op de roltrap en gaan vervolgens achter elkaar naar de volgende etage. En daar kun je kiezen voor de volgende roltrap.

Het belang van het verwijderen van onnodige activiteiten in Lean

Flow creëeren kun je doen door het wegnemen van verspilling (Muda), onbalans (Mura) en overbelasting (Muri). Deze begrippen zal ik in een andere blog toelichten. Na het wegnemen ontstaat er een flow en krijg je processen waarbij de maximale waarde wordt toegevoegd aan de klant. Alle activiteiten voegen waarde toe, het werkproces is stabiel en de belasting voor de betrokkenen is stabiel. Het is dus belangrijk voor Lean om alle onnodige activiteiten te verwijderen.

Ben je geïnteresseerd in praktijkvoorbeelden, dan is het Praktisch werkboek een aanrader. In dit boek wordt een continue Flow besproken.

Door John

Geef een reactie

Geoptimaliseerd door Optimole