scrumrollen

In een eerdere blog heb ik uitgelegd wat Agile Scrum is. In Scrum zijn er verschillende Scrumrollen. Deze rollen leg ik graag uit in deze blog.

In Scrum zijn er drie rollen, namelijk de rol van Product Owner, Scrummaster en Ontwikkelingsteam (Developer)

Scrumrol: Product Owner

De rol van Product Owner wordt ingevuld door 1 persoon. De Product Owner draagt de verantwoordelijkheid voor het product. De Product Owner geeft richting aan het team en houdt het resultaat altijd in het oog. Verder is de de Product Owner de schakel tussen het Scrum Team en de klant of de stakeholder. Als Product Owner mag je aanwezig zijn bij sprintplanningen en reviews maar in principe wordt niet verwacht dat de Product Owner zich met de ontwikkeling bemoeid. Die taak ligt bij het Ontwikkelingsteam.

De Product Owner zorgt er meestal voor dat de userstories worden geschreven. Dit is eenvoudig uitgelegd wat de behoefte van de klant of stakeholder is. Altijd in de opbouw: Als [rol], wil ik [resultaat], zodat ik [waarom]. Dus: Als klantenservicemedewerker wil ik een knop om e-mails te kunnen beantwoorden zodat ik onze klanten goed verder kan helpen.

Deze userstories komen in een product backlog, waar ik later aan dacht aan zal besteden.

Scrumrol: Scrummaster

Een van de andere scrumrollen is de rol van Scrummaster bestaat uit het begeleiden van het proces. De Scrummaster zorgt er voor dat Scrum op de juiste manier wordt toegepast. Verder zorgt de Scrummaster ervoor dat er geen belemmeringen zijn voor het Scrumteam.

Als Scrummaster zorg je er verder voor dat iedereen scherp en energiek blijft. Als sparringpartner van de Product Owner heb je een belangrijke rol. De Scrummaster is verantwoordelijk voor de kwaliteit van het proces, maar bemoeid zich niet met de inhoud.

Elk Scrumteam heeft één Scrummaster. Een Scrummaster kan wel betrokken zijn bij meerdere teams.

Scrumrol: Ontwikkelingsteam

Het Ontwikkelingsteam maakt het product. Een Ontwikkelingsteam bestaat uit drie tot negen personen die regelmatig (liefst meerdere dagen per week) beschikbaar zijn. Het Ontwikkelingsteam bestaat uit een mix van mensen uit verschillende disciplines. Het team werkt zelfstandig aan het product.

Het Ontwikkelingsteam bepaalt zelf wat er van de Product Backlog wordt opgepakt. Iedereen die betrokken is maakt deel uit het het Ontwikkelingsteam maar niet in de vorm van de rol die hij of zij vervuld binnen de organisatie, maar met de kennis en expertise die iemand heeft. Dus binnen het team is iedereen gelijk maar is het de expertise die bepaald bij welk deel je meer en bij welk deel je misschien iets minder betrokken bent.

Dat is juist de kracht van het Ontwikkelingsteam: als iemand met veel kennis over een bepaald onderwerp wegvalt (vakantie, drukte etc.) dan moeten de andere leden dit kunnen opvangen. Als iedereen een stukje doet komt daar uiteindelijk toch het gewenste resultaat uitgerold.

Dit is een korte weergave van de Scrumrollen die er zijn. Soms zie je ook nog coaches en (stiekem toch) een projectmanager maar de belangrijkste en vereiste rollen zijn de Product Owner, Scrummaster en het Ontwikkelingsteam.

Door John

Geef een reactie

Geoptimaliseerd door Optimole