SEO

SEO staat voor Search Engine Optimalization ofwel Zoekmachineoptimalisatie. Het staat voor alle activiteiten die nodig zijn om zo hoog mogelijk in zoekmachines te verschijnen bij zoekopdrachten.

Zoekmachineoptimalisatie (SEO)

Zoekmachineoptimalisatie bestaat uit drie onderdelen:

  • Content is King. Heel eenvoudig samengevat: zonder content geen zoekmachineoptimalisatie. Zorg dus dat je regelmatig iets nieuws plaats op je website. Doe je dit niet en een zoekmachine merkt dit op (wat snel zal gebeuren) dan wordt je steeds minder gevonden omdat je daalt in de ranking.
  • Techniek. Zorg dat je website bereikbaar is. Als de zoekmachines je website niet kunnen bereiken kunnen ze deze niet indexeren. Dat betekent dat je dus ook niet via de zoekmachines gevonden wordt. Zorg dus voor een goed hostingsbedrijf zodat je weet dat je website altijd in de lucht is. Ten tweede moet je natuurlijk ook een website maken die bereikbaar is. 
  • Off-site SEO. Dit zijn likes, shares en links naar je website. En zeker mag hier de kracht van Social Media niet worden overgeslagen. Als er over je website gesproken wordt dan vinden de zoekmachines dat uitermate interessant en zo kom je vanzelf hoger in de rankings.

Contentstrategie en bloggen

Zoals benoemd: Content is King! Hoe creëer je content? Een blog kan je goed op weg helpen. Schrijf een blog en pas content toe waar de (be)zoeker behoefte aan heeft. We noemen dit ook contentmarketing. Hoe waardevoller de informatie in je blogs, hoe groter de kans op interactie. Deze interactie stelt je in staat om blogs te schrijven die nog dieper op een bepaalde materie ingaan.

Juist door iets te doen met de interactie laat je zien dat je naar je volgers luistert. De basis voor een community is dan gelegd! Heel eenvoudig dus: reageer op reacties op je blogs!

Eerste contactmoment werkt het beste met een goede SEO

Je zult het vast al opgemerkt hebben als je ergens op zoekt, bijvoorbeeld via Google. Je krijgt eerst de titel van de pagina te zien met daaronder een korte omschrijving. De titel staat ook boven in de balk van de pagina. De omschrijving noemen we de meta-omschrijving.

SEO

Belangrijk voor de meta-omschrijving is dat de titel van je pagina er in voorkomt. Let er wel op dat het geen spamverhaal wordt. Een call-to-action in de omschrijving werkt overigens altijd prima om bezoekers te trekken. Maak wel waar wat je noemt!

Eenmaal op je pagina

Als bezoekers er eenmaal zijn, maak het ze dan zo makkelijk mogelijk! Dit doe je door interne links te gebruiken. Je ziet in deze blog ook terug. Maakt er natuurlijk geen klikfestijn van want dan raakt men het spoort natuurlijk bijster. Voordeel hiervan is dat je niet in elke blog diep op een materie hoeft in te gaan. Zo heb ik een blog geschreven over contentmarketing. Hier verwijs ik in andere blogs naar. Zo hoef ik niet teveel in herhaling te vallen.

Gebruik voldoende woorden. Voor een goede zoekmachineoptimalisatie hanteer je een minimum van 300 woorden als handvat. Af en toe een afbeelding tussen je tekst doet het ook goed. Vergeet dan niet de “alt-tekst” te gebruiken en laat deze aansluiten bij de pagina titel.

Leesbaarheid

In een blog is sprake van veel tekst. Zorg er voor dat dit lekker weg leest. Gebruik korte zinnen en gebruik vooral niet teveel moeilijke woorden. Het is handig als de lezer aan het einde van je blog de informatie goed tot zich heeft kunnen nemen en niet met nog meer vragen zit. Leesbaarheid zit ook vaak in het toevoegen van afbeeldingen.

Probeer teveel zinnen in een lijdende vorm te voorkomen. Zinnen met een actieve vorm laten je beter scoren bij de SEO. Net als een niet al te lange lengte van de paragrafen en een voldoende gebruik van signaalwoorden.

Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden om goed te scoren bij de zoekmachineoptimalisatie (SEO). Om te beginnen kun je hier in elk geval zeker zeker je voordeel mee doen!

Door John

Geef een reactie

Geoptimaliseerd door Optimole