Social Media Generatie

De generatie die veel gebruikt maakt van Social Media kunnen we ook de Social Media generatie noemen. Nog een groep die we hieronder kunnen scharen zijn de millennials.

Altijd online

Velen zijn continu online en maken gebruik van één of meerdere social media platforms. Volgens een onderzoek door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gebruikt meer dan 80% van de Nederlandse internetgebruikers Social Media. Je kunt deze gebruikers kenmerken als: eerlijkheid, vrijheid, kritisch nadenken en hun handelingssnelheid.

Social Media Generatie

Als we kijken naar de handelingssnelheid dan gaat het om de snelle reactie via bijvoorbeeld WhatsApp. En dan met name gericht op de webcare. Als de social media generatie een bericht stuurt dan wordt ook een snelle reactie terug verwacht. Juist hierdoor zie je steeds vaker Social Media bots terugkomen. Deze robots zorgen voor een snelle reactie zodat de gebruiker of klant snel verder kan. Het is van belang om to-the-point te zijn.

Eerlijkheid is waardevol voor deze generatie. Ze verwachten dat mensen naar eer en geweten handelen. Dat betekent dat integriteit en transparantie ontzettend belangrijk zijn. Zo voorkom je dat je als “nep” wordt gezien. Eigenlijk doet deze generatie aan een soort van waardedetectie in de vorm van kritisch nadenken. Een tekst kan tegenwoordig door een robot zijn gemaakt en een afbeelding kan ook gemanipuleerd zijn. Niet alles wat de social media generatie ziet is vanzelfsprekend. Juist Social Media biedt een schat van informatie voordat je met een bedrijf of organisatie in zee gaat. Onder eerlijkheid valt ook het toegeven van fouten.

Social Media Generatie

Vrijheid is essentieel. Diep van binnen weet deze generatie dat de keuze van vandaag niet de keuze van morgen hoeft te zijn. Door de enorme groei van het internet is er vrijheid ontstaan. Waarom koop je een product? Hoe wil je het laten bezorgen? Wanneer wil je naar het uitgezonden televisieprogramma kijken? Enzovoorts.

Voor de social media generatie is het belangrijk dat werk en plezier hand in hand gaan. Geld verdienen hoeft niet op één te staan. De combinatie van een goed inkomen en plezier op het werk is iets wat deze generatie bewust opzoekt. Eigenlijk is voor deze groep het gebruik van Social Media onder werktijd een must.

Alle generaties

Toch is het niet alleen de social media generatie zoals die hierboven is beschreven de enige groep die gebruik maakt van de diverse platformen. Steeds meer oudere generaties maken de overstap. Elke leeftijdsgroep maakt gebruik van een ander platform. Babyboomers zul je vaker terugzien op YouTube en Facebook, terwijl de jongere generaties (Generatie Z) juist meer te vinden zijn op Instagram, Snapchat en TikTok.

Maak de juiste keuze

De Social Media gebruikers maken hun keuze dus op datgene dat ze zien, lezen en horen via de diverse Social Media kanalen. Het is belangrijk om voor jezelf je doelgroep voor ogen te hebben en op basis daarvan (bijvoorbeeld via een Buyer Persona) de juiste Social Media kanalen aan te boren. Als je doelgroep bijvoorbeeld een babyboomer is dan moet je je afvragen of je je klanten moet gaan zoeken op Snapchat. Zoek dus de juiste doelgroep, met de juiste boodschap op het juiste kanaal.

Door John

Geef een reactie

Geoptimaliseerd door Optimole