Je hebt vast wel eens van de term Lean gehoord. Maar weet je ook wat Lean is? Ik geef je graag uitleg over Lean.

Lean is een werk- en een denkwijze ten aanzien van procesmanagement. Het is een managementfilosofie. Vanuit Lean kijk je op een andere manier naar je processen en herken je verspillingen zodat je ze kunt elimineren.

Lean is een proces waarbij je je continu kunt verbeteren en – hoewel perfectie nooit te behalen is – is perfectie voor de klant en het bedrijf het streven. Lean is een manier van werken waarbij het werk leuker wordt, maar ook makkelijker en effectiever.

In Lean ga je eerst op zoek naar je klant. Wie is je klant en wat wil de klant? Vervolgens breng je het proces in kaart. Je gaat kijken welke stappen in het proces van toegevoegde waarde zijn en je gaat beoordelen hoe je (nog meer) waarde kunt toevoegen. Binnen Lean zoek je naar verspillingen zodat je ze kunt wegnemen.

Het streven naar perfecte en het continu verbeteren kan in kleine stappen. Elke dag een kleine verbetering betekent al een kleinere verspilling. Vaak is het ook een kwestie van proberen. Doordat je kleine stappen zet kun je makkelijk een pas terugzetten als de ingeslagen weg niet effectief blijkt.

Lean heeft een geschiedenis. Die begon bij Henry Ford van het gelijknamige automerk. Ford had als eerste automobielmerk een productieproces. Ford had één productielijn van de T-Ford. Hierin zat geen variatie: de klant moest het doen met wat er van de band rolde.

Bij het automerk Toyota had me door dat de klanten variatie wilden. Bij Toyota werd gekeken naar de behoeftes van de klant en daar het productieproces op ingericht. Van verschillende kleuren auto’s tot verschillende modellen.

James Womack en Daniel Jones onderzochten de managementstijl van het automerk Toyota en legden hun ontdekkingen vast in de vorm van een boek met de naam The machine that changed the world.

Een belangrijk punt dat zij in hun boek aanstippen is: “Goed nadenken over doel, proces, mensen is de sleutel om de Lean visie te krijgen.” Bij Lean krijg je inzicht wat er aan de hand is en hoe en waar er waarde wordt gecreëerd, het verbeteren van processen, het ontwikkelen van mensen door probleemoplossing en coaching en het ontwikkelen van leiders en een managementsysteem.

Zoals ik aangaf worden de Lean methodiek verspillingen geëlimineerd. De inzet van personeel is geen verspilling maar zorgt juist voor je bedrijf en je medewerkers zijn je ambassadeurs. Lean staat dus niet voor de afname van personeel en Lean is ook allerminst een programma en al helemaal geen standaardwerk. Het is een stijl van werken en van continu verbeteren. Het is een manier die je helpt om de klantwaarde te vergroten.

In volgende blogs ga ik dieper op de toepassing van Lean in en geef ik meer uitleg.

Door John

Geef een reactie

Geoptimaliseerd door Optimole