De tijd van een blog een soort online dagboek was ligt achter ons. Inmiddels is dit meer dan dat. Er zijn vijf soorten blogs.

Om via een blog bewustzijn (awareness) voor de producten of diensten die je aanbiedt te creëeren moet je planmatig te werk gaan. Blogs zijn goed vindbaar door zoekmachines en je moet er voor zorgen dat je relevant blijft voor je doelgroep.

Er zijn blogs waarbij de blogbeheerders voor de content zorgen maar er zijn ook voorbeelden te vinden van blogs met gastbloggers die content plaatsen op een voor hen vreemd platform. Zo valt deze blogsite (vooralsnog) onder de eerste groep.

Soorten blogs
We kunnen een vijftal soorten blogs onderscheiden

  • Een persoonlijke blog
  • Een nieuwsblog
  • Een politieke blog
  • Een themablog
  • Een bedrijfsgerichte blog

Persoonlijke blog
Een persoonlijke blogpagina bevat blogs over bijvoorbeeld hobby’s, ervaringen, inspiraties etc. Zo zijn er blogs over reizen, recepten of gewoon over allerlei verschillende onderwerpen zoals mijn blogpagina. Maar ook vlogs kun je hieronder scharen.

Nieuwsblog
Een nieuws- of opinieblog zoekt de interactie met de lezersgroep.

Politieke blog
Een politieke blog gaat – hoe kan het ook anders – over de politiek. Een verzameling van politieke weblogs is terug te vinden via https://www.alleweblogs.nl/politiek/

Themablogs
Een themablog is een blog voor een breed publiek. In de blog wordt ingegaan op een bepaald onderwerp, zoals een verre reis, voeding, omgeving, serie. Een themablog kent wel een bepaalde schaalgrootte. Wordt een themablog groot en kunnen lezers zelf hun mening geven door content in te sturen, te reageren of te reviewen dan mag de themablog eerder een platform worden genoemd.

Bedrijfsgerichte blog
Zoals de naam al zegt is dit een blog die gericht is op een bedrijf. Dit kan een blog zijn waarbij een organisatie hun missie en visie uitdraagt door artikelen, interviews en tips over de producten en/of diensten te plaatsen. Er zijn ook bedrijfsgerichte blogs te vinden die gericht zijn op service. Deze blogs kunnen als een community gezien worden. Een bekend voorbeeld is de Ziggo-community.

Waar je voorkeur ook naar uitgaat, een blog valt of staat met het regelmatig plaatsen van content die je lezers boeit. Daarnaast zorg je er door het plaatsen van content voor dat je ook hoger in de zoekopdracht van Google terecht komt. Je weblog wordt zo beter gevonden en trekt hierdoor een breder publiek.

Probeer ook vaste tijden aan te houden om je blogs te publiceren. Er is software (zoals WordPress) waarbij je de blog alvast kunt maken en op een gezette tijd online kunt laten komen.

Als afsluiting een tip:
Ga je bloggen, doe dat dan over onderwerpen waar je je verbonden mee voelt. Je lezers voelen dit feilloos aan. Bloggen om te bloggen is een "no-go".

Door John

Geoptimaliseerd door Optimole