Je ziet steeds meer mensen die gaan vloggen. Vloggen is bloggen, maar dan met een video. Je maakt dus een filmpje in plaats van lap tekst.
Net als met weblogs heb je vlogs in allerlei verschillende soorten. Er zijn vloggers die filmpjes maken over hun dagelijkse leven of over make-up. Anderen zorgen voor vlogs met pranks en weer andere vloggers laten zien hoe ze een videogame spelen. Zoals je ziet, alles kan.
Net als je Social Media profiel is een vlog een manier om jezelf als merk te presenteren. Iedereen is immers uniek en een vlog laat zien wie je bent, waar je voor staat en wat je leuk (of niet leuk) vindt.
Niet alle vlogs zijn even opvoedkundig of correct, maar dat zijn televisieprogramma’s of films ook niet altijd. Het gaat erom dat het de identiteit van de vlogger laat zien. Er zijn genoeg vloggers die als voorbeeld worden gezien en die hier ook hun geld mee verdienen. Als dat – net als met bloggen – je uitgangspunt is, ga dan vooral iets anders doen want de kans dat je gaat slagen is klein. Zorg gewoon steeds en vooral regelmatig voor leuke content en als dat aanslaat, dan komt het geld verdienen met je vlogs vanzelf wel.
Wat heb je nodig om te vloggen?
Om te beginnen is een goede vlogcamera vereist. Zonder camera wordt het een uitdaging om een filmpje te maken. Tegenwoordig kun je met de smartphone een goede start maken. De meeste vloggers filmen zichzelf met een compact camera of een systeemcamera met een opklapbaar of kantelbaar display. Daarmee kun je tijdens het filmen goed zien hoe je in beeld staat. Zorg er voor dat de camera goed in je hand ligt en niet te zwaar is.
Natuurlijk horen bij een camera ook accu’s en een geheugenkaartje. Het zou zonde zijn als je tijdens het bloggen ineens stroomloos bent of geen filmpjes meer kunt maken omdat je geheugen vol is. Dit laatste kun je ondervangen met een cloud waar je filmpjes naartoe geschreven worden. Nadeel is dat je een camera moet hebben die je met je telefoon kunt connecten en je natuurlijk een aanzienlijke databundel nodig hebt. Een geheugenkaartje is een stuk goedkoper.
Een kleine statief is wenselijk. Zo kun je de camera ergens neerzetten terwijl je je vlog maakt. Het zorgt er ook voor dat je beeld stabiel blijft wat op zich wel prettig is voor de kijker. Het hangt ook een beetje af van het soort vlogs dat je maakt.
Afhankelijk van het type vlog is een videolamp het overwegen waard. Vooral als je veel binnen vlogt, op een vast punt staat of beautyvlogs maakt, is dit wel een must. Zo zorg je voor een goede belichting.
Tot slot: vaak film je veel meer dan dat je nodig hebt voor je vlog. Je moet je vlog dus gaan samenstellen en hiervoor is software nodig. Er zijn online gratis programma’s te vinden. Vaak zijn die niet voldoende. Kijk daarin eens naar professionele software. Voorbeelden zijn: Adobe Premiere Pro, Adobe Premiere Elements, Final Cut Pro of Pinnacle Studio. Natuurlijk kun je als beginnende vlogger ook starten met iMovie van Apple.
Mijn vlog is klaar, en nu?
Zoek een geschikt mediakanaal waar je je vlog aan de wereld wilt laten zien. Maak je lange vlogs dan is YouTube goed bruikbaar. Korte filmpjes kun je op het Social Media platform TikTok kwijt.
Ben je nu super succesvol, heb je veel volgers en wil je van je coole en stoere hobby je werk maken? Kijk dan eens naar deze tips op de website van de Kamer van Koophandel.
Last-but-not-least: de keerzijde
Vloggen heeft ook een keerzijde en die wil ik graag benoemen. Als vlogger met je altijd “aan” staan. Hoe meer vloggers je hebt, hoe groter de kans dat je wordt herkent op straat, tijdens uitjes, in de bioscoop of in de winkel. Wees er dus bewust van hoe je over komt op mensen en wat je wilt uitstralen. Als je in je filmpjes niet jezelf bent, dan val je op de duur echt door de mand! Wees uniek, wees identiek en blijf dichtbij jezelf!
Ben je er ook bewust van dat ieder mens andere voorkeuren heeft. Niet iedereen zal je vlogs kunnen waarderen en je vlogs kunnen ook negatieve commentaren opleveren. Zie deze negatieve reacties als een leerproces. Haal er tips uit hoe je dingen misschien anders zou kunnen doen of laten overkomen. Gaat reacties over de schreef? Gewoon verwijderen en blokkeren! Iedereen heeft normen en waarden meegekregen en kritiek is prima, maar het moet wel binnen de fatsoensgrenzen blijven. Tip: stel huisregels op met wat je wel of niet accepteert.
Post regelmatig maar reageer ook regelmatig. Ga de interactie aan met je volgers. Dit kost enorm veel tijd en dat is wel iets dat je je vooraf moet realiseren.
Influencer
Rest mij deze blog af te sluiten met: succes met de start richting je rol als influencer!