Als je op Social Media post dan kun je daar moeilijk een label aanhangen of iets goed of fout is. Het advies is: hou het dicht bij jezelf. Maar toch zijn er een aantal dingen die je niet moet doen op Social Media.
Social Media is voor langere duur
Als je de stap zet om Social Media in te gaan zetten dan is dat voor langere duur. Zorg er dus voor dat je Social Media kanalen bij worden gehouden, bij voorkeur permanent. Verouderde informatie is “not-done” en als een klant of prospect mogelijkheden heeft om berichten te sturen, dan is het wel handig dat er een reactie volgt. Realiseer je dus dat het inzetten van Social Media kanalen niet iets is voor slechts enkele weken of maanden.
Gebruik geen persoonlijke of herleidbare informatie
Het is geen probleem om een klantervaring (met toestemming) te delen. Anders is het als je een heel gesprek dat je met een klant hebt gehad tot in detail uit de doeken gaat doen, met naam en toenaam. Dit is in strijdt met de AVG wetgeving. Daarom is het goed om vooraf te bedenken wat je wel of niet wilt posten en hier ook intern duidelijk afspraken over te maken. Zo zie je vaak op websites of social media kanalen van garagisten foto’s van mensen die een auto hebben gekocht. Dat is prima als men hier toestemming voor geeft. Wist je dat een kenteken ook onder herleidbare informatie valt?
Overigens zijn bijvoorbeeld foto’s die gemaakt zijn op de openbare weg vaak wel bruikbaar. Het is alleen de vraag hoever je wilt gaan hierin.
Gevoelige bedrijfsinformatie delen
Maak duidelijke afspraken over wat wel of niet gedeeld mag worden op Social Media. Het is vervelend als een medewerker iets post waar je directe concurrenten voordeel bij kunnen hebben. Het lijkt een inkopper maar het komt vaker voor dan je denkt. En het plaatsen gaat snel, het verwijderen is erg lastig.
Wees geen klikmachine
Zorg er voor dat je online berichten ook echt post zijn die iets toevoegen. Een aantal links is niet erg en helpt zelfs mee voor je zoekmachineoptimalisatie (SEO). Een hele pagina met links werkt averechts. Je (mogelijke) klant raakt het overzicht kwijt of verdwijnt zelfs van je pagina en komt niet meer terug.
Gebruik je links naar andere pagina’s dan kun je er voor kiezen om de aangeklikte link in een nieuwe pagina te laten openen. Zo blijft je eigenlijk pagina toch open staan en is de lezer die niet kwijt. Als leidraad die ik aanraad: laat interne links gewoon in het zelfde tabblad openen en laat externe links op een nieuw tabblad of pagina openen. Zo voorkom je dat iemand heel veel pagina’s geopend heeft maar ook dat iemand je pagina uit het oog verliest.
Social Media niet social inzetten
Het doel van Social Media is bereik. Door het goed inzetten van de juiste Social Media kanalen kun je veel mensen bereiken en zelfs tot een community komen. Dat lukt niet als je je bedrijfspagina een privé status geeft en vervolgens ook nog eens verzuimd deze te delen.
Laat trots zien wat je in huis hebt! Geef likes, reageer inhoudelijk, deel relevante berichten en vooral: Social Media werkt twee richtingen op! Zorg er voor dat je niet alleen aan zenden doet.
Afsluitende tip!
Er zijn genoeg dingen die je beter niet kunt doen. Ik wil deze blog niet afsluiten met wat je niet moet doen maar juist iets wat wel handig is om te doen:
Als je een bericht deelt op een platform als LinkedIn, zet daar dan een eigen stuk tekst bij. Deel dus niet alleen maar voeg daar zelf iets aan toe in je bericht. Dit vindt het algoritme van LinkedIn erg interessant en de post zal nog meer aandacht krijgen. Daarnaast vindt het algoritme van LinkedIn het erg leuk als berichten binnen drie uur een like hebben ontvangen en gedeeld zijn. Dan moet het wel interessant genoeg zijn om om meerdere tijdlijnen te laten zien. Post dus op de juiste momenten (dat is vaak niet midden in de nacht).
In deze blog kon je lezen wat je niet moet doen op Social Media. Heb je zelf nog tips, tops of flops, deel ze vooral via de reactiemogelijkheid.